Intalnim foarte des persoane care ne spun ca se “ingrasa” de la o zi la alta, ca au fluctuatii de greutate pe care nu si le pot explica. Venim cu un posibil raspuns la aceasta “dilema” si acela ar fi retentia de apa.. Iata cateva dintre motivele aparitiei retentiei de apa:
Consumul excesiv de sare – mancarurile procesate si gustarile sarate contin foarte multa sare si implicit sodiu, iar sodiul face ca organismul sa retina apa pentru a mentine echilibrul electrolitic in corp. Asta nu inseamna ca sarea este rea sau nu ar mai trebui sa o consumam, ci doar sa o facem intr-un mod echilibrat.
Carbohidratii – atunci cand consumam multi carbohidrati, acest exces este stocat in muschi si ficat sub forma de glicogen, iar pentru fiecare gram de glicogen stocat, corpul retine aprox 3ml de apa. Practic pentru o portie de paste de 200g vom stoca 150g de glicogen si 450ml apa.
Inflamatia inseamna tot retentie de apa. Consumul produselor care contin multi aditivi, conservanti, pesticide, determina actiunea sistemului imunitar. Iar actiunea sistemului imunitar atrage retinerea de apa. De asemenea lactatele (exceptie face kefirul sau produsele fara lactoza) si zaharul consumate zilnic cresc nivelul de inflamatie in corp
Sedentarismul – lipsa de miscare fizica determina ca limfa sa nu functioneze corespunzator si pe langa incapacitatea de a elimina toxinele apare si retentia de apa.
Hidratarea insuficienta impiedica eliminarea toxinelor din celulele subcutanate, impactand circulatia sangvina si limfatica.
Alimentatie saraca in proteine si implicit de vitamina B1 care se gaseste preponderant in carne - Proteinele tind sa atraga apa în vasele noastre de sânge (actionând ca un „magnet de apa”). Când nivelul de proteine din sânge este scazut, apa paraseste vasele de sânge si se acumuleaza în tesuturi.
Consumul excesiv de cafea si alcool, fumatul.