Vergeturile reprezinta o problema atât pentru femei, cât si pentru barbati si mai rau este faptul ca acestea nu te "anunta" ca se formeaza, ci pur si simplu apar. Acestea se formeaza de cele mai multe ori pe coapse sau abdomen, dar pot aparea si în alte zone precum bratele.
Majoritatea statisticilor arata ca vergeturile apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenti si la 40% dintre sportivi. În zonele afectate pielea este subtiata, fina la atingere, cu o suprafata încretita. La început, vergeturile sunt de culoare rosie, dar devin mai deschise la culoare si mai vizibile odata cu trecerea timpului.
De cele mai multe ori, vergeturile apar pe timpul sarcinii la femei sau atunci când te îngrasi sau slabesti mult si rapid. Acestea nu sunt însa singurele cauze, unele persoane neîntelegând de ce le au, pentru ca nu au suferit modificari drastice de greutate.
Ei bine, poate fi vorba si despre o dereglare a glandei tiroide. Daca nu ti s-a schimbat forma corpului drastic, nu ai fost însarcinata si nu esti în perioada adolescentei, trebuie sa faci o vizita unui medic. Daca analizele sunt bune si nici aceasta nu este problema, este vorba despre vergeturile care apar din cauza lipsei elasticitatii pielii la nivel mai profund decât epiderma.
Aceasta este o afectiune cu care te nasti si nu depinde de factorii obisnuiti care dezvolta vergeturile. Nivelul de colagen din piele nu se afla în stare optima si pur si simplu asa îti este conditia de la parinte la copil. Sunt persoane care indiferent de cât se mult se îngrasa sau slabesc, nu se confrunta cu vergeturi.
Vergeturile nu pot fi prevenite concret. Este recomandata o alimentatie sanatoasa si neindustrializata, cât mai naturala si sanatoasa. Legumele si fructele netratate cu substante toxice sunt cele mai bune, iar pentru iarna le poti congela.
Poti folosi si diverse creme pentru a le preveni, cum ar fi uleiul de cocos, untul de shea, ulei de migdale sau scrub-uri care sa faciliteze elisticitatea pielii. Maseaza zonele predispuse la aparitia vergeturilor.