Probabil auzim de foarte multe ori afirmatii de genul “nu reusesc sa consum mai multa apa”, “obisnuiesc sa mananc mult dulce/fast-food”, “as vrea sa fac sport dar nu am timp/nu imi place etc”. Totul se rezuma de fapt la obiceiuri si le putem traduce astfel :”nu am obiceiul consumului sufficient de apa/de mancare mai sanatoasa, nu am obiceiul de a face sport si tot asa.
In cele mai multe cazuri, atunci cand vrem sa facem o schimbare si sa trecem din punctul A in punctul B, distanta dintre aceste puncte este una mare: daca nu fac sport deloc sau foarte rar si imi doresc sa fac sport de 3-4 ori pe saptamana, aceasta distanta va veni cu multa presiune, cu mult stres iar creierul nu poate tolera acest lucru si va sabota aceasta schimbare (secretam mult cortizol si alti inhibitori si creierul va face tot posibilul sa ne intoarca in zona de confort)
De aceea in momentul in care vrem sa facem o schimbare este absolut necesar sa avem in Vedere urmatorii pasi :
Noul obicei trebuie implementat in pasi mici: de ex. Daca obisnuiesc sa mananc paine la fiecare masa, pentru o saptamana- doua imi propun sa mananc doar la una din mese. Nu voi incepe eliminand painea complet, pentru ca intervene frustrarea si la un moment dat voi ceda
Sau legat de sport, daca eu nu fac sport atunci cel mai bine imi propun ca pt 2 saptamani sa fac zilnic 20 de genoflexiuni sau orice alt exercitiu.
Avem nevoie de anumite indicii, fara ele obiceiurile nu pot lua nastere.
De exemplu: daca vreau sa beau apa imi voi pune indicii – sticla de apa - in locurile unde imi petrec timpul : pe birou, in masina, imi pot pune o sticla de apa langa cheile de acasa astfel incat la plecare dimineata voi lua si sticla etc.
Conditioneaza obiceiul pe care vrei sa il implementezi de unul deja existent care iti face placere: de exemplu vrei sa incepi sa mananci mai sanatos – de fiecare data cand mananci sanatos faci x lucru care iti face placere : te uiti la un serial, saptamanal iti cumperi o bluza faina sau merg la un masaj, sau imi cumpar o crema etc. Anticiparea unei placeri provocate de un obicei deja existent (care iti aduce placere) secreta dopamine si reusesti sa faci mult mai usor actiunea din obiceiul pe care il ai de implementat.
Este important sa iti monitorizezi progresul : scrie in fiecare seara : azi am facut cele 15 genoflexiuni/ am mancat o masa sanatoasa/ am baut 1 pahar in plus de apa. Este important sa scrii, puterea vizializarii este uriasa si sustine enorm motivatia.
Evita sa faci afirmatii de genul : nu ma pot abtine, nu imi place sa beau apa, nu reusesc sa fac sport, nu imi iese!!! Aceasta exprimare nu doar ca intaresc conexiunile neuronale ale vechilor obiceiuri ci iti iau si foarte mult din putere. Sigur ca poti, cu rabdare si avand mereu rezultatul dorit in minte POTI AJUNGE LA SUPER REZULTATE!!!