LIPSA SOMNULUI este perceputa de corp ca fiind un FACTOR DE STRES, studiile aratând o crestere a nivelului cortizolului (hormonul stresului), care activeaza sistemul imunitar. Şi odata activat sistemul imunitar îsi îndeplineste rolul: lupta (si daca nu va identifica invadatori, VA LUPTA ÎMPOTRIVA PROPRIULUI CORP).
Deci, corpul reactioneaza la privarea de somn în acelasi fel cum reactioneaza la boli. Acesta este unul dintre motivele pentru care boala autoimuna Hashimoto este tot mai des întâlnita.
O noapte pierduta înseamna o crestere a cortizolului cu 100%.
A dormi mai putin de 7h pe noapte conduce in timp la disfunctii in metabolizarea zaharurilor din sange (glucoza) si influenteaza hormonii care controleaza apetitul. Altfel spus, durata somnului afecteaza echilibrul hormonilor care regleaza senzatia de foame – grelina si leptina. De exemplu, hormonul grelina stimuleaza apetitul, in timp ce hormonul leptina il reduce. Cand organismul este privat de somn, nivelurile de grelina cresc si nivelurile de leptina scad, ceea ce duce la o crestere a senzatiei de foame si a apetitului.
Studiile mai arata ca persoanele care sunt private de somn au o pofta mai mare de a consuma alimente bogate in calorii si in carbohidrati. Un alt factor important este oboseala asociata privarii de somn, ceea ce determina reducerea practicarii unei activitati fizice.
Igiena somnului
Evitati consumul de stimulente precum cafea, ceai verde, negru, alte tipuri de energizante cu minim 4h inainte de ora somnului
Limitati consumul de alcool : Bauturile alcoolice pot produce somnolenta, dar în acelasi timp fragmenteaza somnul si va veti simti mai putin odihnit(a). De aceea, va recomandam sa consumati cât mai putin alcool seara si sa nu-l folositi pentru a adormi. Cel mai bine, nu consumati alcool cu 4-6 ore înainte de a va culca.
Faceti în mod regulat efort fizic moderat, precum plimbari, înot, mers cu bicicleta. În general, daca sunt practicate târziu dupa masa sau devreme seara, favorizeaza un somn mai profund. De asemenea, îmbunatatindu-va conditia fizica, va veti îmbunatati si calitatea somnului. Totusi, nu faceti efort fizic cu doua ore înainte de culcare pentru ca va împiedica adormirea.
Masa de seara este indicat sa contina alimente usor digerabile (peste, legume, carne usoara – curcan, pui, branzeturi) si o cantitate cat mai redusa. Altfel intrati intr-un cerc vicios greu de oprit: consumul de alimente grele si/sau in cantitati mari, provoaca o calitate a somnului extrem de slaba, care duce a doua zi la oboseala si ulterior la consum de alimente cu indice glicemic mare, sau alimente nesanatoase si tot asa.
Aveti grija ca dormitorul sa fie linistit si întunecos, iar temperatura confortabila (temperatura ideala este cuprinsa intre 18-20 grade).
Inlocuiti privitul la tv/scroll-ul interminabil cu cititul.
Folositi un aromadifuzor in care sa puneti 5-6 picaturi de ulei de lavanda de calitate.