Ce este mancatul emotional si cum ai putea sa-l controlezi?
Nu mancam mereu doar pentru a ne satisface foamea fizica. Multi dintre noi apelam la mancare pentru confort, ameliorarea stresului sau pentru a ne rasplati. Si cand o facem, avem tendinta de a alege dulciuri, junk food sau alimente reconfortante, insa nesanatoase, atunci cand le consumam in cantitate mare. Poti manca o cutie intreaga de inghetata cand te simti frustrat sau iti comanzi o pizza cand esti plictisit sau te simti singur sau alegi sa iti cumperi repede de la drive thru junk food dupa o zi stresanta la serviciu.
Acesta este mancatul emotional. Inseamna sa folosesti alimentele pentru a te simti mai bine, pentru a-ti satisface nevoile emotionale, mai degraba decat stomacul. Din pacate, alimentatia emotionala nu rezolva problemele emotionale. De fapt, adesea te face sa te simti mai rau. Dupa ce mananci, nu numai ca ramane problema emotionala initiala, dar te simti si vinovat pentru ca ai mancat alimente nesanatoase sau ai mancat prea mult.
Cum stii ca mananci emotional?
Putem manca un aliment care nu este neaparat sanatos, din cand in cand. De exemplu, uneori avem nevoie sa mancam o ciocolata pentru a ne simti mai bine si asta este in regula. Totusi, aceasta ingaduinta poate fi o problema atunci cand se intampla des sau se transforma in principalul mecanism de a face fata emotiilor. De exemplu, atunci cand esti stresat singura modalitate de a raspunde la stres este sa mananci.
Mancatul emotional este un mecanism de adaptare ca raspuns la emotiile puternice. Mancam pentru a evita, amorti, schimba sau amplifica sentimentele noastre. Acest lucru ne impiedica sa ne normalizam, sa ne exprimam, si sa gestionam emotiile. Tindem sa ascultam automat instructiunile creierului si sa mancam - si adesea, mancarea ne face de fapt sa ne simtim mai bine, cel putin pe moment. Ne poate alinia emotiile dureroase.
Invata sa recunosti diferenta dintre foamea fizica si foamea emotionala
Inainte de a putea rupe cercul vicios al mancatului emotional, trebuie mai intai sa inveti sa faci distinctia dintre foamea emotionala si cea fizica. Nu intotdeauna va fi usor, mai ales daca obisnuiesti de mult sa mananci emotional. Cu atat mai mult cu cat ai fost invatat sa tii cont de indicii exterioare care sa te anunte ca ai terminat de mancat. Adesea in copilarie, mama ti-a spus ca „trebuie sa manaci tot din farfurie” si doar atunci asta inseamna ca ai terminat, in loc sa te bazezi pe ce iti spunea corpul, pe senzatia ca te-ai saturat. In plus, foamea emotionala poate fi intensa, asa incat este usor sa o confunzi cu foamea fizica.
Urmatoarele indicii te pot ajuta sa diferentiezi foamea fizica de cea emotionala:
Foamea emotionala apare brusc.
Intr-o clipa simti o nevoie coplesitoare si urgenta de a manca. Foamea fizica, pe de alta parte, apare treptat. Nevoia fizica de a manca nu se simte la fel de puternic si nu necesita satisfactie imediata (cu exceptia cazului in care nu ai mancat de foarte mult timp).
Foamea emotionala te face sa ai pofta de anumite alimente care sunt reconfortante.
Cand ti-e foame fizic, aproape orice mancare este potrivita, inclusiv alimente sanatoase precum legumele. Insa atunci cand mananci emotional, tanjesti dupa junk food sau dulciuri care ofera o stare de bine instantanee. Simti ca iti „trebuie” ciocolata si o pizza si nimic altceva nu te va ajuta! Acesta este un semnal de alarma pentru mancatul emotional.
Foamea emotionala duce adesea la mancat automat in exces.
Inainte sa iti dai seama, ai mancat deja o punga intreaga de chipsuri sau o cutie intreaga de inghetata fara sa fii cu adevarat prezent si sa te bucuri pe deplin de ele. Cand mananci ca raspuns la foamea fizica, de obicei esti mai constient de ceea ce faci.
Foamea emotionala nu este satisfacuta odata ce esti satul.
Continui sa vrei sa mananaci din ce in ce mai mult si de multe ori mananci pana cand te simti inconfortabil de indopat. Foamea fizica, pe de alta parte, nu necesita sa fii ghiftuit. Te simti multumit cand stomacul este plin.
Foamea emotionala nu este localizata in stomac.
Mai degraba decat sa simti un ghiortait sau o durere de stomac, vei simti foamea ca pe o pofta imperioasa pe care nu poti sa ti-o scoti din minte. Este o foame in „minte”. Te gandesti la un anumit gust, o anumita consistenta sau un miros specific.
Foamea emotionala determina adesea sentimente de regret, vinovatie sau rusine.
Cand mananci pentru a-ti satisface foamea fizica, este putin probabil sa te simti vinovat sau rusinat pentru ca pur si simplu ii oferi corpului tau ceea ce are nevoie. Daca te simti vinovat dupa ce mananci, probabil ca stii in adancul sufletului tau ca nu mananci din motive nutritionale.
Retine:
Foamea emotionala:
Foamea fizica: