Autor: Sinem Okay
Stima de sine sau "ce credem despre noi" este un subiect pe care l-am vazut abordat în mai multe articole, reclame, emisiuni TV chiar si în mituri si legende. Parerea pe care o avem despre propria persoana ne poate influenta toate aspectele vietii.
Asadar, atunci când ne iubim pe noi însine, ne acceptam defectele si ne autorespectam, avem mai multe sanse de a fi fericiti si de a cunoaste succesul în viata. În schimb, atunci când nu avem încredere în noi, nu ne place cum aratam si ne gasim constant defecte, începem sa ne simtim tristi, descurajati si, în mod automat, sansa ca lucrurile sa mearga bine este mai scazuta.
Bineînteles, ideal este sa gasim balansul potrivit. Nu trebuie sa confundam stima de sine cu narcisismul sau egocentrismul, care pot dauna serios relatiilor înconjuratoare. Trebuie sa avem o viziune realista si pozitiva asupra noastra si a vietii, dar fara sa atingem extremele.
Ce înseamna mai exact stima de sine?
Ideea în mare probabil o stiai, însa, din punctul de vedere al unui expert, stima de sine se refera la simtul pe care o persoana îl are în general despre valoarea sa. Poate fi considerata o masuratoare pentru cât de mult o persoana se "pretuieste, accepta, apreciaza, premiaza sau îi place de felul în care e persoana sa”. (Adler si Stewart, 2004).
Factori care influenteaza stima de sine:
!Stima de sine nu este "fixata". Putem oricând sa "lucram" la ea si sa o îmbunatatim.
Semne ca ai stima de sine ridicata:
Semne ca nu ai încredere de sine:
Daca consideri ca în lista de mai sus te regasesti în mai multe puncte care arata ca nu ai încrederea de sine dezvoltata, iata câteva exercitii prin care vei reusi sa te iubesti mai mult, sa te accepti asa cum esti si, în mod automat, vei fi mai fericit, productiv si vei cunoaste succesul mai rapid.
1. Ia-ti timpul necesar pentru a te cunoaste mai bine
Ca sa te accepti asa cum esti, trebuie sa fii constient/a atât de defecte, dar si de calitatile tale. Poti începe prin a-ti nota 10 puncte forte ale tale si 10 slabiciuni. Acest lucru te va ajuta sa-ti construiesti o imagine realista si onesta despre tine.
2. Seteaza-ti asteptari realiste
Este foarte bine sa ai aspiratii mari, pe termen lung, însa este necesar si sa îti stabilesti obiective realizabile pe termen scurt. Atunci când le atingi treptat vei observa ca vei deveni mai motivat/a, mai ambitios/a si vei începe sa te bucuri în sfârsit de reusite.
3. Fii dispus sa lucrezi la imaginea ta sau sa te accepti
Pentru a fi fericit cu felul în care arati este nevoie de una dintre urmatoarele 2 atitudini - ori te accepti asa cum esti, ori esti dispus sa faci schimbari oricât de mici, care te fac fericit. Nu uita ca orice persoana e frumoasa în felul ei, iar faptul ca aratam diferit ne face sa fim unici. DACĂ vrei însa sa faci o schimbare, secretul este... sa începi! Începe sa faci macar 30 de minute de sport, fa-ti o programare la salon/ clinica si tine-te de tratament sau începe sa faci pur si simplu din ceea ce stii ca te va bucura rezultatul. Pasii mici pot fi cheia marelui succes, iar noi suntem aici pentru asta. Daca ai decis ca vrei sa faci schimbari, nu ezita sa contactezi unul dintre specialistii Fit4You.
4. Nu mai fi perfectionist
Fii constient de reusitele tale si de greseli. Ia în considerare faptul ca nimeni pe lumea asta nu e perfect si absolut toti facem greseli. Nu te descuraja si nu-i lasa nici pe altii sa te descurajeze. Atunci când faci ceva gresit, priveste partea buna si învata din acel esec, iar asta te va ajuta sa te dezvolti.
5. Exploreaza-te
Încearca mereu lucruri noi, care îti fac placere si cunoaste-te cât mai bine. S-ar putea sa fii surprins de câte lucruri poti face de care nici macar nu stiai, iar asta te va face sa te simti mai implinit. Daca ceva nu îti iese sau nu îti place, e simplu! Ori practici pâna reusesti, ori îti gasesti un alt hobby care te face fericit!
6. Nu te mai compara cu altii
Aceasta este cea mai rea capcana în care poti pica, iar aceasta problema s-a accentuat la nivel mondial de cât exista Social Media. Majoritatea oamenilor îsi expun public doar momentele frumoase, chiar daca viata lor nu arata perfect în acel moment. Nu trebuie sa fii în concurenta cu nimeni. Singura persoana cu care trebuie sa te compari esti tu si evolutia ta, asadar concentreaza-te doar pe tine si pe cresterea ta individuala.
Alte sfaturi scurte pentru a-ti creste stima de sine:
Încearca sa practici aceasta gândire si îti garantam ca în timp vei cunoaste fericirea si succesul. O persoana fericita si încrezatoare are mai multe sanse sa aiba relatii bune cu alte persoane, are mai multe sanse de a avansa la locul de munca, este mai buna în negocieri si este ca un magnet de pozitivism pentru alte persoane!