Acneea nu este cauzata de lipsa spalarii, a murdariei, a unei alergi alimentare, sau a consumului de ciocolata in exces. Este cauzata de activitatea glandelor uleioase, în special a celor de pe fata, spate si de pe piept. Aceasta activitate este controlata de hormoni, ceea ce explica de ce acneea începe adesea în adolescenta, când nivelul hormonilor creste. Pentru a întelege cum se dezvolta acneea, sa aruncam o privire asupra structurii pielii:
Pielea noastra este acoperita de pori, mici deschideri conectate la glandele sebacee aflate sub suprafata imediata. Aceste glande produc sebum, un ulei natural care ajuta la eliminarea celulelor moarte, pe care le transporta la suprafata pielii printr-un canal subtire numit folicul. Acneea apare atunci când acesti pori se blocheaza cu celule moarte, exces de sebum si uneori bacterii.
Haideti sa aruncam o privire asupra catorva dintre aceste mituri:
- Cremele hidratante produc cosuri – Fals. Dupa stabilirea tipului de ten, uscat, mixt sau gras, trebuie gasita crema potrivita tenului. Fata trebuie sa fie hidratata pentru ca aceasta sa nu fie nevoita sa produca mai mult sebum care va duce implicit la mai multe cosuri.
- Ciocolata provoaca acnee – Fals. Ciocolata în sine nu este vinovata de aparitia cosurilor însa este posibil ca laptele si zaharurile pe care le contine sa afecteze.
- Dieta nu are legatura cu acneea – Fals. Studiile dovedesc faptul ca anumite alimente pot provoca la anumite persoane acnee. Alimentele care pot favoriza aparitia acneii sunt cele care contin lactoza, zahar, grasimi nesanatoase. Este recomandat sa se elimine prin rotatie alimente, pentru perioade de câteva saptamâni alimente din dieta personala, pentru a se stabili daca aceasta este cauza problemei. Multe persone dupa ce au renuntat la produsele lactate au avut rezultate pozitive dar nu este o regula.
- Expunerea la soare ajuta la vindecarea tenului – Fals. Acneea este un proces inflamator iar expunerea la lumina soarelui poate reduce inflamatia din corp deci, poate ajuta la o ameliorare însa, în timp soarele distruge colagenul pielii. Colagenul este responsabil de mentinerea pielii ferma si tânara. Atunci cand colagenul este afectat porii nu mai au sprijin si se deschid, provocând puncte negre si implicit cosuri.
- Exfolierea zilnica previne aparitia acneei – Fals .Exfolierea excesiva poate irita pielea si ditruge bariera lipidica a pielii, lucru care agraveaza acneea. Este important sa folosim produse de exfoliere blande si cu moderatie.
Fiecare persoana are o piele diferita, iar cauzele acneei pot varia si ele. Consultarea unui dermatolog este esentiala pentru a identifica corect cauzele specifice ale acneei si pentru a crea o rutina personalizata de îngrijire a pielii.
În abordarea acneei, este crucial sa depasim miturile si sa ne bazam pe informatii corecte si pe specialist in domeniul dermato cosmetic. O întelegere clara a cauzelor si crearea unui plan de tratamente personalizate ne ajuta sa gestionam eficient aceasta problema comuna a pielii si sa obtinem rezultate durabile.