Glutenul - ce este si cum descoperi o eventuala intoleranta

Glutenul - ce este si cum descoperi o eventuala intoleranta

Sănătate È™i frumuseÈ›e • Autor: Roxana Minciunescu • Publicat la: 14.01.2025
Glutenul - ce este si cum descoperi o eventuala intoleranta

Glutenul este numele dat unei familii de proteine pe care le intalnim in toate formele de grau, orz si secara. Acest tip de proteine ajuta alimentele sa isi mentina forma si ofera elasticitate aluatului , actionand practice precum un adeziv, acesta fiind si motivul pentru care painea este moale.

        Produsele din grau cum ar fi painea, produsele de panificatie, biscuitii, cerealele si pastele fainoase contin de obicei gluten. De asemenea, se intalneste si in produsele pe baza de orz, inclusiv malt, coloranti alimentari, otet de malt si bere.

        Glutenul în sine, în special cel pe care il gasim în cerealele integrale, nu este rău pentru persoanele sănătoase ale căror organisme îl pot tolera. MulÈ›i oameni care adoptă o dietă fără gluten, dar continuă să mănânce alimente procesate, constată că continuă să aibă creÈ™tere în greutate, oscilaÈ›ii ale glicemiei È™i alte probleme de sănătate. AÈ™adar, nu glutenul din alimente provoacă probleme de sănătate, ci sodiul, zahărul È™i alÈ›i aditivi din alimentele procesate. 

         Cum puteti depista intoleranta la gluten?

         Trebuie punctat inca de la inceput faptul ca intoleranta la gluten, cunoscuta si ca sensibilitate la gluten non-celiaca, difera de boala celiaca care este o afectiune autoimuna mai severa. Intoleranta la gluten non-celiaca este mai putin severa si nu afecteaza mucoasa intestinului subtire, precum in cazul bolii celiace. De asemenea, intoleranta la gluten non-celiaca nu trebuie confundata cu alergia la grau. 

           Cauzele exacte ale intoleranÈ›ei la gluten nu sunt bine cunoscute. Unele cercetări arată că este posibil ca oamenii să nu fie sensibili la gluten, ci la un anumit carbohidrat care se găseÈ™te în multe alimente. Organismul lor nu absoarbe carbohidraÈ›ii aÈ™a cum ar trebui. Acesta rămâne în intestinele lor È™i fermentează, provocând îmbolnăviri. Alte cercetări sugerează că grâul ar putea afecta mucoasa tractului digestiv al unor persoane. Această căptuÈ™eală împiedică de obicei bacteriile să se scurgă din intestine. Dar la persoanele cu intoleranță la gluten, mucoasa ar putea să nu funcÈ›ioneze aÈ™a cum ar trebui, permiÈ›ând bacteriilor să le pătrundă în sânge sau în ficat È™i provocând inflamaÈ›ii.

Simptomele frecvent intalnite in cazul persoanelor care acuza hipersensibilitate la gluten sunt:

  • diaree si constipatie
  • balonare si dureri abdominale
  • crestere in greutate
  • greata
  • oboseala
  • dureri de cap, dureri musculare si articulare
  • ameteala
  • anxietate/ depresie
  • anemie

         Daca suspectati ca ati putea avea intoleranta la gluten este recomandat sa va adresati unui medic specialist si sa efectuati un set de analize pentru a clarifica situatia. 


Programeaza-te rapid

Lasa-ne datele tale de contact si un coleg va reveni in cel mai scurt timp.